Keresés:

ausztria.co on Facebook
Mire van szükség a hosszútávú tartózkodáshoz Hollandiában?

A legfontosabb, hogy az útleveled, személyi igazolványod, jogosítványod, születési anyakönyvi kivonatod és minden fontosabb iratod magadnál legegyen, beleértve a végzettségedről szoló iratokat is.

Fontos ! Hollandiában a személyazonosság igazolása kötelező, ha egy rendőr vagy egy igazoltatásra jogosult hivatalnok arra felszólít. (parkőrök, erdőőrök, forgalomirányítók, építési ellenőrök, adóellenőrök, vámosok, oktatási intézmények ellenőrei). Ezért szükséges, hogy mindig nálunk legyen a személyazonosításra szolgáló okmányunk, azaz az útlevél vagy a jogosítvány.

Regisztráció

Ha valaki több mint négy hónapot szándékozik Hollandiában tölteni, célszerű és hasznos regisztráltatnia magát a helyhatóságnál. (Gemeente). Itt meg kell adni a személyi adataidat. A hivatal rendszeresen informálja a bejelentett lakosokat a helyi eseményekről és segít ügyes-bajos dolgaik elintézésében.

(Távozáskor, ki is kell jelentkezni az illetékes hivatalban azaz a  Polgári Ügyek Irodájában (afdeling Burgerzaken), vagy interneten itt: http://www.amsterdam.nl/veelgevraagd )

Azoknak, akik Hollandiában szeretnének dolgozni, szükségük lesz egy Burgerservicenummer (BSN) számra, vagy pedig egy úgynevezett Sofi számra. 


"Burgerservicenummer" (BSN) 

A BSN egy egyedi nyilvántartási szám, amely mindenki számára, aki három hónapnál többet akar Hollandiában tartózkodni , szükeséges. Miután regisztráltál a városhazán, automatikusan megkapod az BSN-számot. Regisztració utan néhány héttel az Önkormányzat kiküldi a BSN számot az összes személyes adattal együtt.


Ha a tartózkodásod Hollandiában nem haladja meg a 4 hónapot, akkor nem regisztrálhatsz . Ebből kifolyólag, nem fogsz kapni BSN számot. Ebben az esetben lehet igényelni egy "Sofi szám"-ot (  társadalombiztosítási szám)- ot. 
 

A Sofi számot az adóhivatlnál kell igényelni, az igényléshez érvényes személyazonosságot igazoló okmány pl.útlevel,  vagy EU-s személyigazolvány (nem vezetői engedély) és születési anyakönyvi kivonat illetve annak hitelesített fordítása. Ez lehet németül, angolul, franciául, vagy hollandul.

Minden esetben bizonyítani kell az állandó lakcímet, vagy egy 3 hónapnál nem régebbi közüzemi számlával, vagy huurcontract-al ( Bérleti szerződéssel ). Ha még nem regisztráltál, itt lehet kerni cím igazolást is.